Pernštýnské náměstí se na tradičních krajských dožínkách hemžilo návštěvníky, kteří přišli oslavit bohatství a tradice regionálního zemědělství. I letos byl připraven bohatý kulturní program, ochutnávky místních specialit a samozřejmě nechybělo vyhlášení soutěže MLS Pardubického kraje. Tato soutěž má za cíl podpořit místní výrobce potravin a posílit povědomí spotřebitelů o kvalitních regionálních produktech.
Sedmičlenná odborná komise složená z odborníků v oblasti gastronomie, ale také zástupců Pardubického kraje či Ministerstva zemědělství měla dne 15. srpna nelehký úkol. V areálu Střední školy zemědělské a Vyšší odborné školy v Chrudimi hodnotili více než 120 výrobků od 35 regionálních výrobců. Výrobky byly, stejně jako v předchozích letech, rozděleny do čtyř kategorií. Certifikát „MLS Pardubického kraje 2024“ tentokrát získalo 27 výrobků, v každé kategorii byl vybrán také absolutní vítěz.
Zároveň v rámci Krajských dožínek proběhla také spotřebitelská soutěž, kde mohli příchozí ochutnat oceněné výrobky a následně hlasovat pro nejlepší MLS dle jejich chutí. „U nás v Pardubickém kraji máme velké množství šikovných výrobců surovin i finálních produktů. A opět to potvrdil i letošní ročník potravinářské soutěže MLS Pardubického kraje. Je to dobře a mám z toho velkou radost. Proto také těm, kteří dokáží na trh dodávat kvalitu a bezpečnost v podobě svých výrobků, patří velké poděkování. A těší mne to o to více při vědomí, že v pomyslné džungli nadnárodního obchodu se bohužel často odehrávají praktiky, které nemají nic společného se zmiňovanou kvalitou a bezpečností potravin. Produkty, které umíme vyrobit u nás, k nám mnohdy cestují přes půlku světa, v lepším případě Evropy. Toho se ovšem mezi oceněnými MLSy Pardubického kraje obávat nemusíte. Chceme-li se jako společnost tedy chovat skutečně odpovědně nejenom například ke krajině, ale i sami k sobě, ke svému zdraví, bez podpory našich poctivých potravinářů a hospodářů se podle mého názoru neobejdeme. Vždyť to, co jíme, zcela zásadně ovlivňuje právě naše zdraví,“ řekl radní Pardubického kraje pro venkov, zemědělství a životní prostředí Miroslav Krčil.
V kategorii Mlýnské, pekárenské a cukrářské výrobky získalo ocenění pět z nich. Byla to Bageta rustikální se sušenými rajčaty od pana Kroulíka z Naší DOBRÉ pekárny, Medový fit vdolek jablečný z Medovinka, s.r.o., Cheesecake slaný karamel z Angidorty s.r.o., paní Angelika Čížková uspěla také ve spotřebitelské soutěži, dále pak byly oceněny perníkové minidezerty od paní Janurové z JaJa Pardubice s.r.o. a titul Absolutního vítěze této kategorie si odnesla Merenda od Denisy Korečkové z Cukrárny Levandule. Pět výrobků získalo ocenění také v kategorii Maso a masné výrobky. Certifikát obdrželo Naše uzené z Řeznictví a uzenářství Oldřich Čejka, s.r.o., staročeská paštika z Řeznictví Švanda, s.r.o. a hovězí burger na gril z ŘEZNICTVÍ SLOUPNICE s.r.o.
Nejvíce ocenění se podařilo získat Řeznictví a uzenářství Morávek za jejich Rib eye steak – vysoký hovězí roštěnec a Vepřové koleno po selsku. To se stalo nejen absolutním vítězem, ale také ho jako nejlepší masný výrobek označili návštěvníci akce. Třetí kategorie, Mléko a mléčné výrobky, měla ocenění osm. Certifikát MLS Pardubického kraje získali Čerstvý BIO kozí sýr ochucený – tymián od paní Jitky Píchové, dále pak výrobky za Zemědělského družstva ve Sloupnici, konkrétně Sloupnický A2 Míša čokoládový a Sloupnické selské A2 mléko. Uspěly také výrobky pana Součka z Minimlékárny Juliana – Kefírový nápoj černý rybíz a Tuněchodský Hamoun a výrobky paní Bulvové ze Statku Bulvovi – Makovský sýr s rajčaty a Makovanka s česnekem. Absolutním vítězem se stal Zrající kravský pivní sýr z Květné Zahrady, z.ú., která získala také cenu spotřebitelů za sýr Lafeta.
Poslední kategorie, Výrobky z medu a ostatní byla nejpočetnější, získalo zde ocenění devět výrobků. Oceněnými jsou Med květový od paní Kinterové, Kryštof 11° z Knížecího pivovaru Moravská Třebová s.r.o., Mátová s kousky čokolády – jedná se o zmrzlinu od pana Kopeckého z Kopečková od Kopečka, Borůvková zmrzka od pana Pavlise, která si svou lahodnou chutí získala také spotřebitele, Hřebečská medovina – Jemná z Hřebečská medovina s.r.o., Kohout 11%, pivo světlý ležák z Armat, spol. s r.o., Bedřichova jedenáctka polotmavá z minipivovaru Veselka Litomyšl s.r.o. a Modrý sen od paní Kolrusové z Fit, zdraví a výživa. Absolutním vítězem se stal Sirup zelený ořech, citron, vanilkový lusk – Jsem Pecka. Na závěr dožínek byl radním Pardubického kraje pro venkov, zemědělství a životní prostředí, Miroslavem Krčilem udělován titul Objev roku. Ocenění tentokrát získaly dva pivovary, a to Knížecí pivovar Moravská Třebová s.r.o. a Pivovar Opatovický poklad, s.r.o.