Je libo masový měšec se zeleninovým chipsem? Pracovníci tří krajských školních jídelen obdrželi Gastrohvězdu

Profilovka
15. 01. 2024

Tento týden se v prostorách krajského úřadu sešli ředitelé a pracovníci stravovacích zařízení ze Střední školy a základní školy Žamberk, Střední odborné školy a středního odborného učiliště Polička a Integrované střední školy Moravská Třebová. Za svoji účast ve finále 6. ročníku soutěže „Nejlepší kuchařka/kuchař roku ve společném stravování“ převzali cenu radního – Gastrohvězdu školních jídelen. Žamberecký tým dokonce v silné celorepublikové konkurenci zvítězil.

Ačkoliv jsou pracovníci jídelen nedílnou součástí školství, chvály a ocenění se jim ve veřejném prostoru příliš nedostává. „Bylo mi velkou ctí již potřetí předávat ocenění nejlepším kuchařům ze školních jídelen, kteří předvedli svoje kulinářské nadání v celorepublikovém finále soutěže „Nejlepší kuchařka/kuchař roku ve společném stravování“. Cením si toho, že jsou tu školní jídelny, které se v dnešní době nebojí přihlásit do soutěže a ukázat, že se jejich práce dá dělat tak, aby jídlo nejen atraktivně vypadalo, ale i velmi dobře chutnalo. I proto bych si přál, aby se o zaměstnancích ze školských stravovacích zařízení mluvilo právě v souvislosti s tím, co umí a dokáží a rozhodně ne tak nedůstojně jako se v současnosti vyjadřují představitelé vlády k financování nepedagogických pracovníků. Zaslouží si větší podporu i uznání. Odvádí skvělou práci ve velmi složitých podmínkách. Pozitivní hodnocení jejich schopností ze strany odborné komise mluví za vše. Pevně věřím, že podobné úspěchy napomohou k všeobecnému uznání, větší podpoře a pochopení významu školních jídelen,“ vyjádřil se radní Josef Kozel.

Finále soutěže, kterou organizuje Asociace kuchařů a cukrářů ČR, proběhlo na konci října v nejmodernějším školícím centru gastronomie v České republice – v MAKRO Akademii v Praze. Výsledkem práce kuchařů ze školních jídel má být ukázat veřejnosti, že dokáží uvařit z lokálních surovin chutné, nutričně bohaté a atraktivní jídlo. Krajští zástupci soutěžili v kategorii pro mládež od 11 do 18 roků. Tématem uplynulého ročníku byl „Nejchutnější a nejatraktivnější pokrm v základních školách a středních školách – hlavní pokrm z mletého masa na vidličku nebo do ruky“.

První místo obsadil tým – Alena Paulusová a Tomáš Novotný ze Střední školy a základní školy Žamberk. „Velmi si vážíme toho, že se nám podařilo ve finále zvítězit. Na přípravu hlavního chodu mají všechny týmy dvě hodiny. Námi zvolené menu, masové měšce s růžičkou květáku a bylinkovým pestem, bramboro-květákové pyré, glazovaná mrkev se slunečnicovým semínkem, bylo časově velmi náročné. Dvě hodiny jsou na přípravu hovězího masa hraniční,“ uvedl Tomáš Novotný, učitel odborného výcviku na Střední škole a základní škole Žamberk, kde se také věnuje žákům se speciálními výukovými potřebami. „Věnovat se žákům s hendikepem, kteří potřebují speciální přístup a zároveň uvařit kvalitní jídlo je pro mě každý den obrovskou osobní výzvou,“ dodal učitel Novotný.

Středním vzdělávacím zařízením, jehož školní jídelna se do finále dostala hned poněkolikáté, je Střední odborná škola a střední odborné učiliště Polička. „Naše soutěžní kategorie se týká vaření na základních a středních školách. Tým je vždy dvoučlenný. Spolu s kolegyní Růženou Říhovou jsme si tentokrát připravili mleté hovězí maso Wellington, fenyklové zelí a hořčicovou omáčku. Celkem se do korespondenčního kola přihlásilo více než 150 škol, 4. místo z deseti finalistů je pro nás úspěchem. Každý ročník je pro nás obrovskou zkušeností, vždy nás něco překvapí. Příště se budeme snažit podat ještě lepší výkon. Bez podpory pana ředitele by to však bylo složité. Velmi ho zajímá, co plánujeme uvařit a rád naše jídlo ochutnává,“ řekl Václav Rambousek, vedoucí školní jídelny, SOŠ a SOU Polička. „Ze zisku ocenění Gastrohvězda školních jídelen mám pozitivní pocit. Byla tu rodinná atmosféra, všichni byli velmi vstřícní,“ uzavřel vedoucí Rambousek.

Třetím krajským školním stravovacím zařízením, které se dostalo mezi finálovou desítku, byla ISŠ Moravská Třebová. Ředitelka Jana Pekáriková si své svěřence nemohla vynachválit. „Pavla Barešová a Radek Stejskal se ve finále rozhodli podávat hovězí wrap s quinoou a cibulkovou marmeládou. Z jejich výsledku a celkového umístění mám výborné pocity. Ve velmi silné konkurenci podali opravdu skvělý výkon. Veřejnosti ukázali, že je stravování ve školních jídelnách na vysoké úrovni a že jsou schopni připravit nejen velmi dobré jídlo, ale i dobře vypadající a zdravé.“

„Nejlepší kuchařka/kuchař roku ve společném stravování“

Původně byla soutěž součástí boje proti dětské obezitě a nezdravému životnímu stylu. Určena byla proto speciálně pro školní jídelny. Nyní je její působnost rozšířena i na stravovací zařízení v nemocnicích, léčebných zařízeních, lázních a domovech seniorů.

Soutěž je dvoukolová. První kolo je korespondenční. Finále se vždy účastní dvoučlenný tým. Od roku 2018 se finálové kolo odehrává v moderních gastro prostorách MAKRO Akademie Praha. Podobně jako v televizních kulinářských pořadech hodnotí odborná porota technologický postup, výběr potravin, chutě, vzhled nebo celkové náklady.

 

Zástupci krajských školních jídelen na finále v kategorii „pokrm pro mládež od 11 do 18 roků“:

Vítěz: Střední škola a základní škola Žamberk

Kuchařské složení: Alena Paulusová a Tomáš Novotný

Menu: Masové měšce s růžičkou květáku a pestem z mrkvové natě, glazovaná mrkvička, bramboro-květákové pyré a zeleninový chips

 

Střední odborná škola a střední odborné učiliště Polička

Kuchařské složení: Václav Rambousek a Růžena Říhová

Menu: Wellington z mletého hovězího masa, teplý salát s fenyklem, zelím s koprem, hořčicová omáčka s pažitkou a vařená karotka.

 

Integrovaná střední škola Moravská Třebová

Kuchařské složení: Pavla Barešová, Radek Stejskal

Menu: Šťavnatý hovězí wrap s quinoou a cibulkovou marmeládou



Chcete přispět do diskuze? Stačí se jen přihlásit.

Nejčtenější
1
Post image
2
Post image
3
Post image